Kamzíkom sa najlepšie darí v Belianskych Tatrách

05.11.2005 Poprad

Vysoké Tatry 5. novembra (TASR) - Opatrenia na záchranu kamzíka tatranského sú efektívne. Kým v roku 2003 žilo na slovenskej i poľskej strane národného parku...
Vysoké Tatry 5. novembra (TASR) - Opatrenia na záchranu kamzíka tatranského sú efektívne. Kým v roku 2003 žilo na slovenskej i poľskej strane národného parku 359 jedincov, vlani sa ich počet zvýšil na 427 a výsledky tohtoročného jesenného monitoringu potvrdili ďalší nárast. Hliadky zaregistrovali 486 kamzíkov, z toho 62 mláďat.

Podľa Juraja Švajdu zo Správy TANAPu podrobnejšia analýza výsledkov spočítavania potvrdila, že kamzíkom sa najlepšie darí v Belianskych Tatrách.
V Západných Tatrách - od Brestovej po Kamenistú dolinu pozorovali 51 kamzíkov, medzi nimi 5 mláďat, 8 nedospelých jedincov, tzv. háčikárov, 11 capov, 24 kôz a 3 zvieratá sa nepodarilo identifikovať. Najviac jedincov v tejto časti Tatier zaznamenali v Račkovej doline (26) a Jaloveckej (18). Naopak najmenej v dolinách Bystrá, Žiarska a Račkova (1 až 4).
Na poľskej strane Tatier zaregistrovali dovedna 113 jedincov, z toho 16 mláďat. Najviac sa ich pohybovalo v ochrannom obvode Morskie oko (44) a najmenej v obvode Ku¼ nice (1 cap). Švajda zdôraznil, že dvojdňové spočítavanie malo kontrolnú funkciu. Kamzíčiu zver, jej zdravotný stav, kamzíčie biotopy a ďalšie faktory monitorujú celoročne.
Najmenej kamzíkov - okolo 200 zaznamenali koncom 90. rokov minulého storočia. Výsledky boli impulzom na prijatie opatrení. Program záchrany kamzíka tatranského na roky 2001 - 2005 schválilo ministerstvo životného prostredia. \"Možno konštatovať, že kritický pokles populácie kamzíka, sa podarilo zastaviť a sledujeme jej postupný nárast, \" uviedol ďalej Švajda.
Prínosom je podľa neho intenzívnejšia strážna služba v teréne, revitalizácia kamzíčich biotopov a udržiavanie kamzíčich solísk. Zlepšila sa aj evidencia zavedením pasportov čried. Od roku 2003 umožňuje sledovať pohyb zvierat, ich denné a nočné aktivity vysielač založený na obojku niektorých jedincov.
Na realizácii Programu záchrany kamzíka tatranského spolupracuje viacero subjektov.
 

Vyberte región

mark